Kuusenkerkän keräys 2021

OSTETAAN LUOMUKUUSENKERKKÄÄHärmänmaan 4H-yhdistys, yhteistyössä Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista-hankkeen kanssa toteuttaa luomukuusenkerkän keruun hankintapilotin Kauhavan yhteismetsässä keväällä/kesällä 2021.Kuusenkerkät menevät teollisuuden käyttöön ja niiden täytyy olla luomua.

Härmänmaan 4H-yhdistys etsii kuusenkerkän poimimisesta kiinnostuneita henkilöitä,jotka ovat valmiita keräämään yhteensä n.500 kg kuusenkerkkää Kauhavan yhteismetsästä.Keruurinkiin toivotaan osallistuvan 8-15 henkilöä (Ryhmälle perustetaan oma wa-ryhmä). Kuusenkerkästä maksetaan n.4-6 e/kg.Luonnontuotteiden kerääminen on verotonta tuloa.Kuusenkerkän keräys tapahtuu arviolta kahden viikon aikaikkunalla, joka ajoittuu touko-kesäkuun vaihteeseen.Paras keräysaika on aamupäivisin.Kuusenkerkän keräykseen ilmoittautuneille järjestetään keruukoulutus.Koulutuksen ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin ilmoittautununeille.Kuusenkerkän punnitus ja vastaanotto tapahtuu Kauhavan yhteismetsän lähimaastossa,ja keräykseen kelpaa ainoastaan Kauhavan yhteismetsästä poimittu luomukerkkä.Vastaanottopisteen aikataulu määräytyy myöhemmin.

Kuusenkerkkä kerätään kuusentaimikosta jonka keskipituus on n 4-5 metriä. Kauhavan yhteismetsän metsät on luomusertifioitu joka tarkoittaa että metsistä voidaan kerätä mm. kuusenkerkkää teollisuuden tarpeisiin luomuna. Luomulla on kasvavaa kysyntää myös luonnontuotteissa. Luomusertifiointi nostaa raaka-aineen hintaa.

Mukana hankkeessa ovat myös Suomen metsäkeskus ja Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopiston Ruralia instituutti. 


Yleistä kuusenkerkän keräämisestä:


-Kuusenkerkäksi kutsutaan kuusen nuoria versoja.Paras aika kerätä kuusenkerkkiä on silloin, kun ne ovat vielä vaaleita, pehmeitä ja kooltaan noin 2–4 senttiä.

-Kuusenkerkkien ja havujen kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Siihen on oltava maanomistajan lupa. 

-Aloitteleva kerääjä kerää noin 1,5-2 kiloa kuusenkerkkää tunnissa. Kokeneempi kerääjä pääsee tuplamäärään tai isompaan määrään.


Olen kiinnostunut kuusenkerkkien keräyksestä: