Juurille-hanke

Hanke aloitti toimintansa 31.03.2021 ja on päättynyt 13.06.2024!

Hankkeen tavoitteena on tuoda esille Kauhavan kylien ja asuinalueiden kulttuurihistoriaa, sekä vahvistaa kylien omaleimaisuutta ja identiteettiä. Hanke tuo Kauhavaa tutuksi ja tukee paikallisia yrityksiä, sekä rohkaisee nuoria yrittäjiksi.

Tavoitteena on luoda pysyviä käytänteitä ja toimintamalleja Härmänmaan 4H-yhdistyksen toimintaan. Saamalla uusia yhteistyöverkostoja, joita voidaan hyödyntää hankkeen päättymisenkin jälkeen.

Hankkeen aikana kerätään historiallista dokumentaatioita kylien tarinoista, tunnetuista asukkaista ja mystisistä kulttuurihistoriallisesti arvokkaista paikoista. Edellä mainittujen aiheiden ympärille rakennetaan vuorollaan eri kyliin toiminnallisia tapahtumia. Tapahtumia järjestetään yhteistyössä kyläseurojen, yritysten, kaupungin museotoimen, kotiseutuyhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Kylä- ja kotiseututaloilla voidaan järjestää mm. matonkudontapäivä, lasten käsityöpiiri, aavejahti tai tutustutaan esim. Häjyjen syntysijoille ja heidän kohtaloonsa.

 Digitaalisten tapahtumien järjestäminen verkossa, on myös yksi tapa lähestyä asukkaita.

 Hankkeen tehtävänä on edistää maaseutumaisten asuinalueiden vetovoimaa, aktivoida kylien ihmisiä yhteistyöhön, vahvistaa sosiaalisia suhteita ja ohjata heitä järjestämään itse aktiviteettia omalle asuinalueelle. Tavoitteena on, että tapahtumat jäävät pysyväksi perinteeksi ja käytännöksi kylille. 

Hanke tekee kotiseututyötä tiedottaen aktiivisesti kylien tapahtumista. Tällä tavoin innostetaan myös paikkakunnalta poismuuttaneita seuraamaan kotiseutuaan ja miettimään maaseudun hyviä puolia. Juuri tässä ajassa kaikki toimenpiteet paluumuuttajien maaseudulle saamiseksi tulee hyödyntää. Hanke tekee sitä omalta osaltaan. 

Hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti lapset, nuoret ja nuoret aikuiset sekä kaiken ikäiset kyläläiset. Hankkeen toivotaan hyödyttävän paikallisia kotiseutuyhdistyksiä, matkailu alan yrityksiä ja yrittäjiä sekä Kauhavan museotoimea tuomalla uutta tietoa tietoisuuteen kaupunkien ja sen kylien historiasta.

Hanke on mahdollistettu Leader Aisapari ry:n myöntämän EU:n maaseuturahoituksen avulla.